Langeveld Building
Het Langeveld Building op de Erasmus Universiteit is een multifunctioneel onderwijsgebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Het gebouw bevat een revolutionair ventilatieprincipe dat werkt op de wind en de zon. Het energieleverende gebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen in Nederland, met een BREEAM Outstanding certificering.
Powered by nature
Door een slimme en integrale ontwerpstrategie is het nieuwe onderwijsgebouw energiepositief. Hiervoor is een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatieprincipe toegepast, dat werkt op wind- en zonne-energie. De twee zonneschoorstenen aan de zuidgevel creëren een verticale schacht waarin het warme lucht opwarmt waardoor een opwaartse trek ontstaat. Bovenop deze schachten versnelt een venturidak, in de vorm van een vliegtuigvleugel, de wind waardoor een druk wordt gecreëerd die nog harder op de zonneschoorstenen zuigt. Deze krachten trekken verse lucht in een andere verticale schacht. Bovenop deze frisse luchtschacht dwingt een koudwaterdouche de lucht in de schacht naar beneden, waardoor een constante frisse luchtstroom in het gebouw ontstaat. Dit natuurlijk aangedreven systeem verbruikt 85% minder energie dan een traditioneel ventilatiesysteem, terwijl het veel meer verse lucht levert dan gebruikelijk is in gebouwen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in het multifunctionele gebouw. De warme lucht in de zomer wordt diep in de aarde opgeslagen en gebruikt voor verwarming in de winter. De koude lucht in de winter wordt opgeslagen en gebruikt voor koeling in de zomer. Deze langdurige opslag zorgt voor een verdere energiebesparing. De zonnecellen op het dak maken het gebouw energiepositief.
Architectuur meets nature
De transparante gevels van het gebouw creëren een natuurlijke verbinding met de omliggende campus en laten daglicht tot diep in het gebouw doordringen. Veel groen en houten details, waaronder de atriumconstructie van echte houten boomstammen, zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door een biofiele inrichting wordt de natuur naar binnen gehaald. Zo wordt een omgeving gecreëerd die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van de studenten.
Circulair onderwijsgebouw
Het nieuwe universiteitsgebouw is circulair gebouwd. Dit betekent dat zoveel mogelijk gerecyclede materialen zijn gebruikt. Sloopmaterialen van andere gebouwen worden hergebruikt en de gebruikte materialen zijn biobased. Alle gebruikte materialen in het nieuwe onderwijsgebouw hebben een identiteit gekregen die is vastgelegd in een digitaal materiaalpaspoort. Dit paspoort geeft inzicht in het toekomstige materiaalpotentieel voor hergebruik. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-outstanding certificering. Minder dan 1% van de gebouwen in Nederland heeft deze topkwalificatie volgens 's werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Paul de Ruiter, Matthijs Engele, Marieke Sijm |
Interieur | (interieur ontwerper): Marina van Goor |
Opdrachtgever | Erasmus Universiteit Rotterdam |
Bouwkunding aannemer | BAM Bouw & Techniek Projecten |
Fotograaf | Aiste Rakauskaite |